Select Page
Billede af https://www.flickr.com/photos/comicartschool/

Billede af https://www.flickr.com/photos/comicartschool/

Løbesko til sundt løb

Jeg skrev i sidste uge en blogpost om træning for skadesfrit løb. Jeg fik et spørgsmål fra jer om løbesko. Mit svar vil nok irritere sælgere af løbesko ude i løbebutikkerne. Det vil også provokere nogen af jer, for det byder med de ting, vi intuitivt tror om løbesko.

Der lægges typisk stor vægt på hvilke løbesko vi vælger at løbe i. Løbesko er en milliardforretning. Der er sko i alle prisklasser og massiv forskning og markedsføring, bag udviklingen af løbesko. I løbebutikkerne er ekspedienter uddannet til at vurdere din løbestil. Nogen steder har de kameraer så dine skridt kan studeres i detaljen, med slow motion analyse af din fodafvikling.

Tusind kroners spørgsmålet er, hvilke sko giver giver dig mulighed for at nyde dit løb, i stedet for at blive ramt af skader?

 

Hvilke type af løbesko er bedst?

Både neutral løber sko og stabilitetets sko, har vist sig at være de former for sko, der bidrager til færrest skader. Om du har høj eller lav svang har ingen betydning.

 

Er de dyre sko bedst?

Billige og mellemdyre løbesko virker til at have den bedste støddæmpning. Det skal god siges at disse målinger er foretaget ved gang. De dyreste sko gav mindre effektiv støddæmpning.

 

Hvornår skal du skifte din sko?

Tanken er at slidte sko har dårligere stødabsorbering og derfor bør blive skiftet efter ca 600-900km løb eller efter 6-12 måneders brug. Meget spredte anbefalinger for at sige det mildt. Forskningen på området viser ingen forskel på stødabsorberingen efter 320km, 800km eller helt op til tre års brug. Noget forskning tyder endda på at skoene får bedre stødabsorbering efter længere tids brug.

Det skal også siges, at der ikke er enighed om, der er sammenhæng mellem graden af stødabsorbering og risikoen for skader.

Det er dog vigtigt at pointere, at målinger af stødabsorberende evne er svært. Hvor i skoen måler man? Der stor forskel på stødene for forskellige løbere med samme sko. Rene mekaniske målinger udført i maskiner, giver ikke samme resultat som målinger lavet med løbere.

Derfor skal disse resultater tydes med stor forsigtighed, i begge retninger! Det er mindst lige sandsynligt, at en sko du har løbet til er sundere at løbe i, som at nyere sko er sundere.

 

Anti pronations sko

Anti pronations sko sælges til dig der har tendens til at “falde indad” på foden.

Pronerende fod.

Billede der viser pronation af foden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Idéen er at lægge en hård og stabil kile på indersiden af skoen, der forhindrer denne pronationsbevægelse og dermed giver mere “rigtigt” løb. Der er 2 problemer med denne form for sko.

  1. Det er aldrig bevist at mennesker der over pronerer, får flere løbeskader.
  2. Anti pronations sko giver dårligere støddæmpning.
  3. Anti pronations sko giver flere løbeskader.

Løsningen er enkel. Køb ikke anti pronations sko. 

 

Hvilke løbesko skal du vælge?

Hvilke løbesko skal du vælge? Taget af: https://www.flickr.com/photos/fleur-design/

 

Anbefaling

Ud fra det vi ved om løbesko, så må anbefalingen for sundt løb være at:

  • Fravælge anti-pronaitons sko.
  • Kun købe de dyreste modeller hvis det er for at blære dig.
  • Skifte skoene ud når de er ved at falde fra hinanden, ikke efter et tilfældigt antal kilometer.
  • Spar løbestils analysen væk.
  • Køb neutral løbesko eller køb stabilitetssko.

Kilde:

Fup eller fakta om løbesko, af Jakob Schelde (pdf).


 

Har du brug for hjælp til at komme dig over løbeskader eller vil have et træningsprogram til forebyggelse af løbskader er du velkommen til at kontakte mig eller bestille en tid.