Jeg har spildt tusindvis af kroner på kosttilskud og fitness magasiner. Jeg har fulgt kostplaner for at bygge fra Muscle and Fitness der minder mere om en hardcore diæt imod konkurrence, frem for en muskelopbyggende kost. Jeg har skadet mig selv med German Volume Training og tunge behind the neck presses, jeg læste om på skumle hjemmesider.
Problemet er at nettet er fyldt med dårlig information om kost og træning. Det kræver derfor en veludviklet kritisk sans og måske noget uddannelse at skelne skidt fra kanel. Så man ikke spilder sine bedste år på dårlig træning og ineffektiv kost.
Det er baggrunden for at jeg for 10 år siden begyndte at tjekke referencer og stille spørgsmålstegn ved alt jeg læste. Det er baggrunden for, at jeg har valgt at dele mine kritikpunkter af referencerne på en poliquin.com blogpost med jer.
Poliquins blog
Forleden tjekkede jeg Charles Poliquins blog, der som så ofte før prisede fiskeoliens lyksageligheder. Poliquin har for vane at starte sine sætninger med: “research has shown” efterfulgt af guldkorn om alt fra kost til træning. Jeg er super interesseret i fiskeolie for tiden, blandt andet pga. arveligt højt kolesterol, så jeg hentede med glæde de artikler Poliquins team refererede til for som Poliquin siger: “research has shown” og jeg havde adgangen til at læse denne research, eller det meste af den. Nogle af referencerne var til oversatte Russiske studier, som kun Poliquins team eller russisk talende kan læse.
Påstandene i blogposten
Der er en lang række påstande omkring fiskeolies fortræffeligheder. Første reference jeg kiggede lidt nærmere på, var et studie på fiskeolie indtag i 3 forskellige doser hos overvægtige kvinder med type 2 diabetes. Kvinderne blev delt op i 3 forskellige grupper. Den ene gruppe fik 1,5 gram fiskeolie, den anden 2,5 gram og den sidste ingenting. Studiet var single blind. Dvs. kvinderne vidste ikke hvad de fik, men forskerne vidste hvilke kvinder fik hvad. Dette viser sig at være vigtigt når vi kommer til resultaterne.
Insulin følsomhed og vægttab
Poliquins team skrev følgende om resultaterne fra studiet.
An example of the effect of fish oil on insulin sensitivity and body composition is seen in a recent study of women with type 2 diabetes who took either 1.5 or 2.5 grams of fish oil a day. After 30 days, both groups decreased body fat and shrunk their waistlines, while having significantly improved insulin sensitivity. Of interest in this study, the group on the low 1.5-gram dose experienced the greatest reduction in belly fat and improvement in insulin health, indicating that supplementation should be based on individual needs to pad omega-3 intake from the diet.
Denne her er en af de rigtigt grimme. I artiklen står der faktisk det modsatte for den gruppe, der fik mest fiskeolie (2,5g fiskeolie).
……considering that the group that received the largest dose of the ω-3 PUFA showed a tendency toward reduction of IS (IS = insulin sensitivitet/følsomhed) and a high frequency of reduced serum glucose levels.
ω-3 polyunsaturated fatty acid supplementation does not influence body composition, insulin resistance, and lipemia in women with type 2 diabetes and obesity.
For at opsummere
- Insulinfølsomheden blev ikke bedre af at indtage fiskeolie. Det blev bedre for den ene gruppe, men værre for gruppen der indtog mest fiskeolie
- Fiskeolie grupperne fik mindre taljemål. Forskellen var bare så lille, at det i praksis er ligegyldigt, og at det med stor sandsynlighed kan bero på en målefejl.
- Fedtprocenten faldt. Igen med latterligt lidt. Da målingerne blev udført med en utroligt upræcis metode, kan de ikke bruges til noget som helst. Hverken i praksis, eller som bevis for, at fiskeolie gør noget som helst.
- Titlen siger, at fiskeolien ikke gør noget som helst!
Poliquins team og hørfrøolie
Get most of your omega-3s from fish oil—that means you are getting primarily EPA and DHA, with only a small intake of the third omega-3, alpha linolenic acid (ALA) that is provided by flax seed.
Den ene reference om hørfrøolie, omhandler forskellige former for oliers harskningstendens, når de lagres ved 10 grader celcius. Ikke relevant på nogen måde i forhold til det der står i artiklen. Artiklen er på russisk og alt vi kan få fat i er konlusionen på den oversatte sammenfatning på pubmed (se linket for detaljer).
Den anden hørfrø artikel omtaler hørfrøs gavnlige virkning på udviklingen af hjerte kar sygdomme. Ikke noget der taler for, hørfrøolie er en underlegen kilde til omega 3 fedtsyrer, sådan som Poliquin siger.
The article provides the data on linseed-oil contained alpha-linolenic acid (C18:3), one of omega-3 family PUFA acids, and its metabolites in the body-ecosatrtraenoic acid (C20:5), docosahexaenoic acid (C22:6) and docosapentaenoic acid (C22:5). There was presented the role of all these acid in decreasing the risk of heart diseases, primarily the myocardial infartion and coronary heart disease. Food enrichment by linseed-oil alpha-linolenic acid was proposed.
Igen har vi kun adgang til abstractet, mens Poliquin har det fulde studie (oversat fra russisk), der måske underbygger det han siger i artiklen. Dog står der i pubmedteksten (den koste sammenfatning/abstract), at hørfrøolie er gavnligt og beskytter mod hjerte kar sygdomme, og det forslås at tilsætte hørfrøolie til mad, fordi det er så sundt. Med en hurtig søgning fandt jeg en review artikel der diskuterer forskning der støtter hørfrøs positive rolle i vægttab, hjerte kar sygdomme og insulin følsomhed. Forskningen på hørfrø er langt fra som omfattende som på fiskeolie, men jeg forstår ikke Poliquin siger fiskeolie er andre kilder til omega 3 fedtsyrer overlegent i en sådan grad, at man skal tage 30-40gram fiskeolie, frem for en kombination af vegetabilske kilder som hørfrø og fiskeolie.
Poliquins team og muskelmasse
I blogposten står der at et indtag af fiskeolie bygger mere muskelmasse. Dette baseres på dette studie. I forsøget giver de en gruppe af mennesker insulin og aminosyrer intravenøst i fastende tilstand ved to separate tilfælde. I starten af forsøget får de blandingen og optaget af proteinerne måles. Derefter går der 8 uger hvor forsøgsdeltagerne får 4 gram fiskeolie om dagen. Efter 8 ugers perioden får de samme blanding af insulin og aminosyrer indsprøjtet i fastende tilstand og protein optaget måles endnu en gang.
Jeg ved ikke med dig, men jeg kan ikke rigtigt se at 9 utrænede individder der får insulin og protein har særligt meget med virkeligheden at gøre? Vægttræning forbedrer insulinfølsomheden og optaget og opbygningen af protein markant i sig selv. Det lyder lovende at fiskeolie kan hjælpe denne proces, når nu den hjælper i laboratoriet hos utrænede sammen med en insulin indsprøjtning. Ingen ved dog ud fra dette forsøg fiskeolie påvirker kaskaden af hormoner og biologiske forandringer der efter effektiv vægttræning, så det resulterer i mere muskelmasse.
Der er spændende perspektiver i det dog. Lav to grupper der knækker jern i vildskab i 8 uger og spiser god muskelopbyggende kost + 4gram fiskeolie eller placebo. Så kan vi sammenligne resultater og vurdere om der bygges muskelmasse IRL, eller om fiskeolie kun virker i laboratoriet, på utrænede, fastende med et skud insulin og aminosyrer i armen.
Hvor meget fiskeolie anbefaler de på Poliquins hjemmeside?
Han anbefaler 20-30 gram omega fedtsyrer om dagen, hvor det meste altså skal komme fra fiskeolie.
Say your total fat intake is 60 grams a day, getting 20 to 30 grams divided between a fish oil supplement and however much is provided from organic meat and fish is common sense. There remains that other 30 grams of fat to account for, and it’s critical your intake be optimal if you want to reap the anti-inflammatory, muscle building, fat loss benefits already described. Here’s what you need to know
Problemet er, at der ikke er en eneste reference, der bakker disse voldsomme mængder op. Vi aner ikke, hvad så høje doser kan gøre ved vores helbred. Poliquin siger “research has shown” og hans team disker hele tiden op med referencer. Referencerne bakker bare ikke disse voldsomme mængder op. Næsten alle studier jeg har set, ender på 2-4 gram fiskeolie om dagen for optimal effekt. Med mindre effekt på lavere og højere doser.
Er Fiskeolie lort? Er Poliquin en løgner?
I min research for at skrive denne blog faldt jeg igen og igen over positive effekter af fiskeolie. På alt fra hundehvalpes indlæring, til børns risiko for at udvikle allergier og meget mere. Fiskeolie er sundt i moderate mængder. Det er næsten uansvarligt, ikke at indtage små doser af fiskeolie, eller at spise fed fisk på regelmæssig basis.
Høje doser af fiskeolie (over 10 gram om dagen), har jeg dog ikke set nogle positive data på, så jeg ville holde mig på de anbefalde 2-4 gram om dagen.
Så fiskeolie er ikke en god ting, det er fantastisk ting. Inkludér det i din diæt i moderate doser, alt andet er fjollet. Du skal bare ikke regne med du bygger mere muskelmasse, får markant bedre insulin følsomhed, eller uden en indsats sider centimeter om taljen eller taber mange kg ved at spise fiskeolie.
Til gengæld slipper du for at fiskebøvse i vildskab, efter 20 gram fiskeolie om dagen og sparer mange penge på at holde doserne nede på et rationelt niveau.
Lyver Poliquins team?
Jeg tror det ikke. Den første reference med titlen:
Omega-3 PUFA Supplementation Does Not Influence Body Composition, Insulin Resistance, and Lipemia in Women with Type 2 Diabetes and Obesity. Nutrition and Clinical Practice.
Havde de citeret forkert. De havde kommet til at slette “Not” fra titlen. Jeg mailede dem og gjorde dem opmærksom på fejlen, og inde for en uge var det ændret på hjemmesiden. De ignorerede mig dog, da jeg sagde at de fejltolkede resultaterne af studiet.
Deres praksis med at bruge referencer ingen kan få fat i, og deres praksis med, ikke at angive hvilken reference skal understøtte deres påstand, er elendigt håndværk og uetisk. Derudover fejlrapporterer de, fra elendige studier med ikke eksisterende resultater.
For at gøre ondt værre, fandt jeg flere overtolkninger og fejlrapporteringer i blogposten (imponerende med så mange fejl på så lidt plads). Jeg vil dog ikke trætte jer med flere kedelige gennemgange af studier for at understrege pointen yderligere.
For mig er det rigtigt ærgerligt at Poliquin og hans team, har leveret så dårlige råd, særligt på ernæringssiden gennem de sidste 10 år. I sin tid var Poliquins trænings råd det mest nyskabende. Jeg anbefaler du læser hans gamle træningsartikler, der er nogle guldkorn imellem, der kan tage din træning til et højere niveau.
Jeg har ikke tænkt mig at stoppe med at læse blogposts og artikler fra Poliquin og hans team, der er en del inspirerende stof. Der er dog en ændring, hvor jeg før facttjekkede, så dobbelttjekker jeg nu.
Hvorfor denne blogpost
Det knytter ganske enkelt tilbage til indledningen. Jeg har spildt for meget tid og for mange penge på skidt information. Måske virker de mængder af fiskeolie som Poliquin og hans team anbefaler. Hvis du tror på Poliquins erfaring med høje doser af fiskeolie, så giv den endelig gas. Du kan bare ikke stole på ham, når han starter et udsagn med: “Research has shown” på hans uddannelser og seminarer.
Hej Poul,
super spændende artikel! Med alt dette i mente, hvordan vil du så råde folk til at sortere i den information de får serveret?
Mvh.
Tjek referencerne. Ofte vil abstract sige en del. Så må man søge på google scholar og pubmed om sammen emne og se hvad andre siger. Hårdt arbejde…
Når det kommer til erfaringsdeling er det endnu mere lotto. Sådan er det desværre 🙂
Virkelig en øjenåbner. Jeg læser selv skriverier fra Poliquin, så det her blogpost var et af de virkelig interessante. Du nævner i starten, at du har fået skader igennem GVT. Kunne du evt. knytte en kommentar til hvorfår/hvordan? Det er jo en af de mere hypede træningsfilosofier, som folk flittigt anbefaler til Gud og hvermand?
Jeg har fået skader af mange ting. GVT i sin klassiske form er 10×10 i samme øvelse. Det er en meget ensidig belastning. Dermed er der en vis risiko ved skidtet. Det skal siges, at det var småskader, intet alvorligt. Kender du mange, der har fået gode resultater af GVT? Jeg har ikke mødt nogen.
Jeg blev slappere, småskadet og fik ingen styrkegains, som der blev lovet.
Omvendt blev jeg relativt stærk på WSB.
Good stuff!
Desværre tror jeg det gør sig gældende på flere sider (med økonomiske interesser) end vi antager.
Herudover er jeg enig i at GVT kan øge skadesriskoen (som alt andet i excess!), men anser mere protokollen som en god måde indimellem at variere sine sæt-rep ranges på.
Hej Poul.
Godt indlæg.
I Allan Aragons bog nævner han noget om at der er en mulighed for meget omega 3 direkte kan være skadeligt pga. en mulig hæmning af de naturlige dræberceller, samt den blodfortyndende effekt det kan have?
Er det noget du har støt på i din gennemgang af emnet?
M.v.h.
Ronni
Ja, jeg har set højere incidens af lungebetændelse hos middelaldrende/ældre kvinder. Det kan være fatalt hos meget svagelige.
Jeg valgte bevidst ikke at grave i det, og den øgede blødningstendens fandt jeg ikke vildt mange data på. Jeg har ikke lyst til at tage vinklen at højt fiskolieindtag er akut farligt. Jeg vil bare stille spørgsmål ved om det er nødvendigt, underbygget og om det overhovedet er synderligt gavnligt?
Hej Poul,
Tiltrænkt blogpost! Netop Poloquin har jeg haft lignende erfaringer med, da jeg troede jeg kunne bruge noget af det han skrev, som inspiration til et af mine egne blogposts ), grundet de mange referencer. Jeg blev klogere da jeg skimmede studierne igennem for at bekræfte påstandene; jeg mindes at 9/10 af hans referencer ikke indeholdt det han refererede til – hvilken metode bruger han mon til at finde disse studier?
– Morten
Hej Morten,
tak for din kommentar. Det er Poliquins team der skriver tingene lige nu. Hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg det handler om at de er biased og virkelig tror på det de skriver. Så ender man let med at læse studier, som fanden læser biblen. Vi har alle en grad af subjektivitet i alt vi gør, så det er uundgåeligt. Det er lidt trist, for Poliquin lave vilde kosttilskud, der er super godt sat sammen.