Select Page

Jeg har været basketball træner, personlig træner og nu fysioterapeut. En af årsagerne, er at jeg gerne vil hjælpe mennesker til at undgå at gentage mine fejI denne blogpost graver jeg ned i de største fejl jeg har begået, så du kan få hurtigere resultater, færre skader ved at undgå mine fejl.

For snart 15 år siden i Bülowsvej hallen på Frederiksberg blev jeg hevet til side af en af spillerne jeg trænede. Hun var talentfuld og fokuseret, men havde et stort problem. Hun kunne ikke ramme sine straffe kast. Det pinte hende at stå på linjen og brænde skud efter skud i kampene. Hun ville gerne lære at ramme straffekast. Hun havde hørt jeg havde haft samme problem som spiller, men endte med at blive den bedste straffe skytte på mit hold. Jeg spurgte om hun ville blive en halv time længere og øve sig med mig efter træning. På den halve time snakkede vi om nerver, hun lærte om visualisering, fik tekniske input men mest af alt, værdien i at træne færdigheden hver dag. Hun besluttede sig for at skyde 100 straffe skud, efter hver træning. Hurtigt blev hun den bedste til at skyde straffekast og alle nerver forsvandt i kampene. De andre piger på holdet havde set hendes udvikling og havde også lyst til at være lige så god som hende. De fik samme tilbud som hende, men ville hellere spille kamp for sjov med hinanden efter træning, end at blive og lære fra mig. De øvede sig ikke regelmæssigt og blev aldrig bedre.

 

Hvad lærte jeg?

  1. Hvis du ikke er klar til at lægge egoet og vil lære noget nyt, så kommer du aldrig videre.
  2. Hvis du er dårlig til noget så øv dig på det, hver gang du har muligheden.
  3. Der er forskel på at ønske du kan noget og på at være villig til at lægge arbejdet der skal til.

 

Jeg har begået mange fejl (også nogen af de samme som pigerne), der har taget mig i forkert retning. Læs videre for at få tips til at booste dine resultater og undgå mine fejl i din træning.

Video om at lære af sine fejl!

 

#1. Drop egoet, hvis du vil videre.

Jeg har igen og igen i min trænings karriere valgt træningsprogram jeg syntes lød sejt, frem for det jeg inderst inde troede på ville virke. Jeg har igen og igen trænet programmer, der var lavet til den jeg gerne ville være, frem for det jeg var. Når du vælger programmer til den eliteatlet du drømmer om at være, frem for den du er nu, overbelaster du dig selv. Det giver dårligere resultater og overbelastningskader. Læg egoet og træne efter dit niveau, du får langt bedre resultater.

 

#2. Husk at træne let.

Mange af os elsker at være stærke og løfte tungt. Det leder til vi træner tungt hele tiden. Der er ikke tvivl om at perioder med lettere træning på langt sigt gør os stærkere. Men det er bedre for egoet at mærke tunge vægte hele tiden, selv om skulderen, eller knæet eller andre led ikke er enige. I praksis vil 4-8 ugers perioders træning, med en vægt du kan løfte 12-15 gange, give større muskler, sundere sener og led og lægge en base for fremtidig effektiv træning. Mange af os kan bare ikke slippe følelsen af at være stærk, og glemmer grundtræningen.

 

#3. Stræk ud.

Igen så jeg mig selv som styrkeatlet. Styrkeatleter strækker ikke meget ud. De løfter tungt og er muskuløse. De ligger ikke i yogastillinger. Efter 3 måneder med stræk i min opvarmning, havde jeg mindre knæsmerter og løfte 10 kg tungere i squat end nogensinde før, som 39 årig. Siden har jeg igen og igen set mine klienter lægge mange kg på deres løft, ved at følge personligt tilpassede stærk programmen.

 

#4. Vælg et eller  mål, vedligehold resten.

Jeg havde typisk mange modsatrettede mål. Det gav halve resultater eller ingen resultater og et totalt splittet fokus. Senere lærte jeg at en eller to dage med intervaller om ugen, kan vedligeholde din kondition. Et eller to tunge løft kan holde din styrke. Lidt mådehold kan fastholde et fedttab. Dette er et generelt princip i træning. Det er meget lettere at fastholde end at opbygge. Dette gør det muligt, at fokusere på en ting, og skøre al anden træning ned til et minimum. På den måde går al din energi til at opbygge det der har mest værdi for dig. Dette leder til et nyt niveau, du meget let kan fastholde. Du kan typisk skære din træning ned til det halve, så længe den er intens. Dvs. HÅRDE intervaller eller TUNGE løft for at fastholde styrke. For muskelmasse kræver det halvt så mange sæt, der til gengæld køres til grænsen.

#5. Træn stabilitetstræning.

I mange år, rynkede jeg på næsen af fysioterapeuter der bar deres patienter træne stabilitetstræning. Det var for mig, et andet ord for spild af tid. Jeg begyndte at implementere træning i ringene med med flere af mine kunder. Ringene kræver at du kan stabilisere dine skuldre og albuer. Efter et par måneders træning, steg alle deres løft for overkroppen markant. Dette gjorde sig særligt gældende for dem der rystede når de skulle løfte tungt, eller var gået i stå ved en bestemt vægt, og bare ikke kunne blive stærkere. Det jeg har set virke for mine kunder, er at bytte en af dine styrkeøvelser ud, med en tilsvarende styrkeøvelse i ringe. Så Dips bliver til dips i ringene. Pres med håndvægte, bliver til pres i ringene. Giv det et par måneder, hvor du bliver stærkere og bedre i ringene. Så kommer styrken!

 

#6. Lær at justere.

Frem for komplet af skifte kurs, så tag ved lære af hvad der virkede og drop det der ikke virkede, for dig. Jeg har igen og igen droppet træningsprogrammer, fordi der var nogen småting der ikke gik som det skulle. Det kan være meget lettere at løbe efter det næste program, frem for at evaluere på programmet og min egen indsats. Spørgsmål som: hvad virkede, hvad virkede ikke. Har jeg spist og levet efter mine mål? Hvad kan jeg justere? Hvad vil jeg beholde krævede at jeg satte mine følelser til side og neutralt analyserede processen. I stedet var det lettere at hoppe på det næste spændende program og smide alle erfaringerne ud. Vi ser det ved mennesker på diæt, det er lettere at sige “kuren duede ikke” end at se på hvilke svagheder du har, som forhindrede dig i at holde fast, og tilpasse til dine styrker og svagheder.

#7. Lav split squats.

Det er meget få mennsker der elsker split squats. Det er en bisset øvelse. Holder de ved øvelsen, bliver de dog forelskede i resultaterne. Mere kød på røven og lårene og mindre ondt i knæene. Giv dine bulgarian split squat skærlighed med 3-4 sæt af 8-12 gentagelser, minimum en gang om ugen. Eller gør som jeg og slå dig ihjel i dine split squats med gradvist faldende kg uden pause.

 

Et opslag delt af Poul Haacker (@poul_haacker) den

Hvornår har dit ego kommet i vejen og hvilke fejl har du lavet i din egen træning? Smid en kommentar